Revoluția în inscripționări

Revoluția în inscripționări

În multe țări sunt implementate sisteme de inscripționare a produselor care să ajute consumatorii să facă alegeri corecte [7].


Un bine-cunoscut proverb spune că “ești ceea ce mănânci!”.
A fi un consumator care conștientizează importanța unui stil de viață sănătos, înseamnă și citirea corectă a etichetelor produselor alimentare.

Sănătate în coș


Produsele alimentare furnizează organismului proteine, lipide, glucide, dar și minerale și vitamine, ajutându-l să funcționeze optim. În alegerea alimentelor este nevoie de o bună cunoaștere a nutrienților conținuți și, de aceea, citirea etichetelor este esențială.
Interpretarea multor etichete poate fi însă o problemă. Experții recunosc de comun acord că cei mai mulți consumatori sunt influențați de strategiile de marketing, alegând produse pe baza prețului, obișnuinței de gust sau a atașamentului de marcă, fără a ține cont de valoarea nutritivă a alimentului. Însă alegerea alimentelor potrivite și compararea mai simplă a acestora cu alte produse în momentul achiziționării este în continuare o provocare cotidiană.

Importanța citirii etichetelor


Analizarea informațiilor incluse pe ambalaje necesită timp, sistematizare și cunoștințe, fiind un pas esențial pentru o alegere conștientă. Producătorii sunt obligați legal să respecte Regulamentul (CE) nr. 1169/2011 din 2011, prin care se impune declararea ingredientelor într-un mod clar și accesibil pentru consumator [8].
În prezent, în mai multe țări sunt implementate sisteme moderne de inscripționare a alimentelor, care să ajute consumatorii, zi de zi, în alegerea optimă a produselor alimentare [7].
Unul dintre acestea este sistemul Nutri-Score, care furnizează informații mai detaliate. Acesta funcționează deja în Franța, unde a fost creat și implementat, precum și în Belgia, Spania, Portugalia, Germania, Elveția, Olanda și Polonia. Nutri-Score reprezintă o sintetizare a informațiilor incluse pe etichetă putând fi utilizat și de persoanele mai în vârstă.
Scara celor 5 culori furnizează consumatorilor informații simple, inteligibile, care vor fi utilizate de aceștia în cursul alegerii produselor alimentare [1][6].

La un pas de revoluția inscripționării etichetelor


S-au făcut studii despre eticheta Nutri-Score, asupra modului în care aceasta a fost percepută de consumatori și impactul asupra alegerilor alimentare. Nutri-Score a fost descris drept cel mai ușor de identificat și cel mai atractiv, preferat chiar și de cei cu o aderență mai scăzută la recomandările medicilor nutriționiști. De asemenea, atunci când au fost rugați să identifice valoarea nutrițională a unor produse, participanții la studiu au putut să o atribuie corect datorită Nutri-Score [6][9].
Există dovezi ce susțin faptul că acesta promovează alegerile alimentare mai sănătoase; la cei care au folosit Nutri-Score, calitatea coșului de cumpărături din punct de vedere nutrițional a crescut cu 9,3% [6][10].
Nutri-Score poate fi și un factor decisiv care să determine industria alimentară să reformuleze rețetele produselor actuale, să le îmbunătățească profilul nutrițional și să realizeze rețete mai bune pentru noile produse [11].

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *