Noul sistem de inscripționare al alimentelor – o alegere echilibrată

Noul sistem de inscripționare al alimentelor – o alegere echilibrată

Sănătatea noastră depinde de alegerile zilnice!


“Cu cât mai simplu, cu atât mai bine!”. După acest slogan se ghidează cei care generează sisteme de inscripționare a alimentelor, care facilitează consumatorilor alegerea produselor alimentare adecvate unei diete echilibrate.
A mânca sănătos nu înseamnă a renunța la ceea ce ne place cel mai mult, ci doar a ști să alegem alimentele, respectând echilibrul zilnic al dietei.

Valoarea nutritivă


Toți producătorii de alimente, conform Regulamentului (CE) nr. 1169/2011 au obligația legală de a include pe ambalaje informații privind compoziția produselor într-un mod clar și accesibil pentru consumator [8]. Din păcate, numeroși cumpărători au dificultăți cu descifrarea acestora. Mai mult, informațiile amplasate pe etichete nu clarifică dacă produsul se consuma doar ocazional.
Experții afirmă de asemenea, că în loc să citească lista de nutrienți, consumatorii caută informații referitoare la preț și promoții, iar acestea sunt cel mai des oferite într-un mod clar și accesibil. Ghidându-ne exclusiv după criteriul prețului mic, adesea nu acordăm atenție valorii nutriționale a produselor alimentare, pe care le punem în coșul de cumpărături [12].

De la A la E


Nutri-Score este o schemă de etichetare ce cuprinde 5 scale marcate cu diferite culori și litere, de la verde închis la roșu și litere de la A la E. Aceasta se găsește pe ambalajul din față al produselor și arată informații suplimentare față de eticheta clasică cu valorile nutriționale și ajută consumatorul să observe mai clar și să înțeleagă informațiile despre valoarea nutritivă a produselor [1][6].
Verdele închis, respectiv litera A, indică alimentele cu cea mai bună valoare nutrițională, în timp ce roșul, litera E, marchează produsele cu o calitate nutritivă mai redusă. Culorile, dintre acestea, verde deschis, galben, portocaliu, respectiv literele B, C, D arată un conținut cu valoare nutrițională intermediară [1][6].
Nutri-Score nu împarte însă alimentele în sănătoase și respectiv nesănătoase, ci îndrumă în ceea ce privește alegerea produselor alimentare pentru promovarea unei alimentații echilibrate.

Cererea formează oferta


Dacă stilul de viață, nutriția și comportamentul alimentar sunt concepte ce au fost cândva neglijate, în ultimii ani acestea au primit o atenție deosebită și sunt privite nu doar ca un subiect la modă, ci ca un complex actual de măsuri ce trebuie integrate în ritmul alert, tehnologizat al vieții de zi cu zi.

Azi ne confruntăm cu probleme majore de sănătate publică cauzate de povara bolilor cronice. Prevenția acestora presupune implicarea mai multor factori, iar alegerile alimentare joacă un rol strategic.
Campaniile de educare și creștere a conștientizării asupra informării înaintea achiziționării produselor alimentare au permis autorităților publice să implementeze noi strategii de etichetare mai eficiente.
Schema de etichetare Nutri-Score, vizibil afișata pe partea din față a produselor ambalate, este un sistem inovator de etichetare a alimentelor care vine în ajutorul cumpărătorilor, îmbunătățind semnificativ capacitatea de a înțelege informațiile și de a distinge valorile nutriționale favorabile [1][6].

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *