Întrebări frecvente

Nutri-Score este o schemă de etichetare a alimentelor, amplasată pe partea frontală a ambalajului, care permite consumatorilor să facă alegeri alimentare, în mod conștient și bazate pe date științifice. Această schemă a fost dezvoltată de oamenii de știință francezi [13].
Nutri-Score clasifică produsele alimentare pe baza principalilor nutrienți din alimente și le marchează prin culori: de la verde la roșu și cu litere de la A la E. Produsele marcate cu culoarea verde și literele A și B sunt alimente pe care ar trebui să le consumăm mai des sau într-o cantitate mai mare, iar cele marcate cu culoarea roșie și literele D și E conțin o cantitate mai mare de componente care ar trebui limitate în alimentația zilnică (de ex. grăsimile saturate, zahărul, sarea), de aceea ar trebui consumate mai rar sau în cantitate mai mică. Produsele marcate cu culoarea galbenă (C) ar trebui consumate cu moderație [13]. Nutri-Score ia în considerare atât nutrienții care ar trebui consumați mai des sau într-o cantitate mai mare, cât și pe cei care ar trebui consumați mai rar sau în cantitate mai mică, oferind o evaluare complexă și echilibrată a produsului [13]. Valoarea Nutri-Score este calculată pentru o porție de 100 de grame, iar produsele pot fi comparate direct, atât cu produse din aceeași categorie, cât și cu produse din categorii diferite [13].
Interpretarea valorilor Nutri-Score este foarte simplă. Produsele marcate cu culoarea verde (A, B) sunt produse importante în alimentația noastră, pe care ar trebui să le consumăm mai des sau într-o cantitate mai mare [13]. Produsele marcate cu galben (C) ar trebui consumate cu moderație. Produsele marcate cu roșu (D, E) trebuie consumate în cantitate mai mică sau ocazional, deoarece conțin o cantitate mai mare de grăsimi saturate, zahăr, sare, care ar trebui limitate în alimentația zilnică [13]. Rolul Nutri-Score este de a indica valoarea nutrițională a produselor alimentare, corelată cu frecvența de consum, și nu de excludere a anumitor produse. Cu ajutorul Nutri-Score alimentația va fi mai echilibrată din punct de vedere nutritiv [13].
Nutri-Score este o schemă de marcare a produselor cu destinație alimentară generală. Atribuirea valorii Nutri-Score se poate face pentru produsele pentru care există declarație nutrițională, conform Regulamentului CE nr. 1169/2011. Este posibilă amplasarea schemei Nutri-Score pe un produs alimentar care nu este inclus în regulament, cu condiția să aibă inscripționarea valorilor sale nutriționale [8].

Nutri-Score nu evaluează produsele alimentare pentru care nu este obligatorie declarația nutrițională (menționate în Anexa V la Regulamentul 1169/2011). Acestea sunt: produsele neprocesate precum fructele sau legumele proaspete, carnea crudă, mierea; verdețurile, condimentele sau amestecurile acestora, sarea, îndulcitorii, ceaiul, cafeaua, oțetul, guma de mestecat, alimentele artizanale furnizate direct de producător [8].
Consumatorii pot găsi pe ambalaj majoritatea informațiilor necesare despre un produs alimentar. Schema Nutri-Score furnizează informații suplimentare legate de valoarea nutrițională a produsului și de evaluarea frecvenței consumului.
Studiile de piață indică faptul că Nutri-Score este ușor de citit de către consumatori și poate influența pozitiv deciziile lor de cumpărare [6][14].
Studiile de piață au indicat faptul că, în comparație cu alte scheme de etichetare, Nutri-Score este cel mai bine înțeles de către consumatori și îi ajută în alegerea produselor alimentare. Comparativ cu alte scheme, Nutri-Score evaluează produsul alimentar ca întreg și nu doar componentele sale în mod particular. Schema Nutri-Score furnizează informații suplimentare privind valoarea nutritivă a produsului, fiind o sumarizare a informațiilor incluse pe etichetă și nu repetarea acestora în altă formă, ca în cazul altor scheme [15].

În plus, schema Nutri-Score se calculează pentru 100 g sau 100 ml de produs și nu pentru o porție. Acest lucru înseamnă că se evaluează întotdeauna aceeași cantitate de produs, existând totodată posibilitatea comparării directe a produselor între ele [15].

Mai mult, Nutri-Score promovează o perspectivă echilibrată a alimentației. Se bazează pe echilibrarea valorilor nutritive: limitarea aportului de elemente cu valoare nutritivă redusă și încurajarea spre consum a celor de calitate. Nutri-Score reprezintă o parte integrantă a tuturor măsurilor de optimizare a stilului de viață!
Pentru a putea utiliza eticheta Nutriscore trebuie să vă adresați instituției Publique Sante: www.santepubliquefrance.fr

Formular de contact